Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4158

Dodano:

Odsłon: 3063

Taki tort sprezentowałam sobie na urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest tego wysiłku i poświęconego czasu :)

Składniki

  • Biszkopt (składniki x2):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem biały: 400 ml śmietany 30 %
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 750 g truskawek
  • Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mlecznej czekolady
  • Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek
  • rurki waflowe (zużyłam 6 opakowań po 160 g)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki.

  2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i zakładamy obręcz od tortownicy. Smarujemy 1/3 kremu na na kremie rozkładamy 1/3 pokrojonych truskawek. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy, smarujemy 1/3 kremu i rozkładamy 1/3 truskawek. Przykrywamy trzecim biszkoptem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i wykładamy resztę truskawek. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby tort się schłodził.

  3. Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie całość miksujemy. Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.

  4. Dekoracja: Rurki waflowe przycinamy nożem do pożądanej długości w zależności od tego czy chcemy aby wystawały ponad tort czy nie. Ja przycinałam na długość ok. 1,5 cm większa niż był tort. Polecam użyć w tym celu noża z ząbkami. Gotowymi rurkami obkładamy tort dookoła stroną którą docinaliśmy na dół. Każdą rurkę lekko dociskamy. Na koniec cały tort opasujemy folią spożywczą, aby rurki się nie odkleiły i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Truskawki płuczemy, osączamy na durszlaku a następnie na papierowym ręczniku a następnie układamy na wierzchu tortu. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem ściągamy folię spożywczą. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń