Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy.

Tort czekoladowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8344

Dodano:

Odsłon: 13630

Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana śmietanka tortowa z czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno. I oto powstał ON, superaśny torcik :)

Składniki

  • biszkopt: 6 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 500 ml śmietanki tortowej 36 %
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa: 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 duże łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownice (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach,
    po wystudzeniu kroimy na pół.
    Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.


  2. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.
    Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.
    Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.
    Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.

  3. Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania07 09 września 2014 smakowicie wygląda, muszę wypróbować ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 lipca 2014 Świetny przepis. Zrobiłam na niedziele , dodatkowo do masy powciskałam wiśnie z alkoholu... mniam , pyszny :))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rudazolza33 01 marca 2014 Tort upiekłam sobie na urodziny :)biszkopt wyszedł cudny a smak powalający świetny przepis Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 27 lutego 2014 o rany bosko wygląda ten torcik gogusiu aż patrzeć nie mogę na te smakołyki a ja na diecie!! ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewciap 25 lutego 2014 świetny przepis :) A śmietanka z rozpuszczoną czekoladą ubija się, ja stosuje taką do ciasta rafaello :) W śmietance 30% rozpuszczam białą czekoladę, potem mocno schładzam i ubijam dodają śnieżkę. Potem wiórki kokosowe, wykładam na biszkopt i posypuję płatkami migdałowymi :) Szybkie, lekkie i pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 lutego 2014 często do tortu używam kremówki przygotowanej w ten sposób, tylko zawsze robiłam biały krem, z białą czekoladą, ciemny do wypróbowania :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń