Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy z fasolą"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 669
Szybka i smaczna
Odsłon: 11216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 251
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 669
Szybka i smaczna
Odsłon: 11216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 251
Składniki
Fasolę osącz z zalewy i opłucz. Przełóż do miski, dodaj 5 całych jajek oraz 5 żółtek, rozdrobnij blenderem. Miękki tłuszcz utrzyj mikserem na puch. Z białek ubij sztywną pianę. Do masy fasolowo-żółtkowej wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, zmiksuj aż się połączą.
Dodaj masło, zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj krem czekoladowy, zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj. Krem podziel na dwie części, do jednej dodaj 2-3 łyżki posiekanych pistacji.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj kremem z pistacjami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu i posyp pozostałymi pistacjami.
70 minut. Porcja: 570 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie