Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy z jabłkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 60
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 60
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Jabłka obierz i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku w kąpieli wodnej. Z białek i soli ubij sztywną pianę. Utrzyj na krem żółtka z cukrem. Dodaj letni krem czekoladowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechy i jabłka. Pod koniec ostrożnie dodaj do ciasta pianę z białek.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 160° C przez ok. 50-60 minut.
Poczekaj, aż ciasto wystygnie i wyjmij je z formy.
W rondelku rozpuść gorzką czekoladę ze śmietaną kremówką na polewę. Następnie wierzch oraz boki tortu posmaruj polewą i udekoruj plastrami jabłek obtoczonych w soku z cytryny. Przed podaniem pokrój na porcje.
Czas przygotowania: 110 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 515 kcalŹródło: Na żywo