Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy z leśnym kremem mascarpone

Tort czekoladowy z leśnym kremem mascarpone

Autor: aska87

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 26

Dodano: 08.04.2018

Odsłon: 139

Pyszny nie za słodki wilgotny tort.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto
    ---------------------------------
    Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni C.

    Wszystko (czyli mąkę, cukier 2 szklanki, olej, jajka, proszek do pieczenia, kakao, mleko) dodajemy do jednej miski i miksujemy mikserem.

    Wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół tak aby można było je przełożyć kremem.

    Ciasto można nasączyć dodatkowo mieszanka kakao z mlekiem.

  2. Krem
    --------------------------------
    Mascarpone miksujemy z 0,5 szklanki cukru i owocami.
    Ilość owoców i rodzaj zależy od upodobań dotyczących smaku i intensywności owocowego smaku kremu, który chcemy osiągnąć.

    W przypadku bardziej kwaskowych owoców czasami trzeba dodać więcej cukru, a w przypadku bardzo soczystych czasami należy dodać do kremu odrobinę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

    Krem przed dodaniem do ciasta należy schłodzić w lodówce min. 15 minut.


    Ciasto przekładamy zastygniętym już trochę kremem i ponownie wkładamy do lodówki.


  3. Wykończenie tortu
    -----------------------------------
    Nadmiar kremu możemy wykorzystać do ozdobienia kremem tortu na wierzchu.

    Ja ze względu na konieczność przemieszczania się z nim wykorzystałam białą czekoladę która rozpuściłam i wymieszałam z odrobina barwników spożywczych tak aby powstał kolor lekko fioletowy nawiązujący do kolorystyki kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń