Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowy z winogronami"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli i przełóż do misy. Dodaj pokrojone masło, żółtka i wszystko zmiksuj. Ubij pianę z białek i cukru. Masy połącz i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Napełnij ciastem tortownicę i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C przez ok. 50 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjmij je z formy i przekrój poziomo na trzy części. Wlej do rondelka śmietanę oraz miód i zagotuj. Odstaw i wsyp kawałki gorzkiej mlecznej czekolady.
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masę odstaw, aby wystygła. Utrzyj ją z masłem na gładki krem. Podziel krem na trzy części. Jedną rozsmaruj na dolnej części ciasta i rozłóż na nim kulki winogron. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj pozostały krem.
Połóż trzeci płat ciasta. Powierzchnię tortu posmaruj resztą kremu (część odłóż do dekoracji). Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Rozpuść czekoladę i dodaj kremówkę. Polej tort polewą i wygładź nożem. Udekoruj kopczykami kremu i winogronami.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.Źródło: Na żywo