Do góry

Desery Przepis na:

Tort czereśniowo-wiśniowy z delicjami

Tort czereśniowo-wiśniowy z delicjami

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 5564

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 159

Pyszny, warstwowy tort z delikatną masą, wiśniami i delicjami ;-)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych
  • 10 dag maku
  • 3 łyżki mielonych herbatników Lu Go czekoladowych
  • Składniki na masę:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń wiśniowy
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 paczki delicji o smaku wiśniowym
  • 30-40 dag czereśni
  • Ponadto:
  • 20-30 dag masy cukrowej
  • kilka kropel barwnika zielonego
  • kilka cukrowych róż do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić pianę z białek na sztywno, dalej ubijając stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku oraz cukier waniliowy aż do wyczerpania składników.

  2. Na końcu dodać orzechy z proszkiem do pieczenia, mak oraz mielone herbatniki.

  3. Wszystko razem dokładnie ale delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy na dużą brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

  4. Pieczemy przez około 30-40 minut w temp. 180'C. Upieczone, ale zimne ciasto przekrawamy przez środek na grubość na pół i jeszcze raz na pół przez szerokość, tak aby powstały 4 równe prostokątne blaty.

  5. Gotujemy 1/2 szklanki mleka, w pozostałym mleku roztrzepujemy budyń z żółtkami, a następnie całość wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, pilnując aby galaretka całkowicie nie stężała. Ucieramy masło dodając stopniowo przestudzony budyń i tężejącą galaretkę.

  6. Kiedy masa będzie jednolita i puszysta, wówczas cienką warstwą smarujemy całą powierzchnie pierwszego prostokątnego krążka, a na masie układamy delicje.

  7. Delicje przykrywamy cienką warstwa masy i nakładamy następny krążek ciasta, który również smarujemy cienką warstwą masy na której układamy ściśle połówki wypestkowanych czereśni.

  8. Czereśnie przykrywamy następnym kawałkiem ciasta, który jak dwa poprzednie również smarujemy cienką warstwą masy, na masie układamy delicje i ponownie przykrywamy je cienką warstwa masy.

  9. Na koniec układamy ostatni kawałek ciasta i smarujemy boki ciasta połową pozostałej masy.

    Łączymy masę cukrową z zielonym barwnikiem tak aby powstał jednolity jasno-zielony kolor. Rozwałkowujemy masę cukrową na cienki placek i nakładamy na tort tak aby przykrył on nam wierzch i boki ciasta.

  10. Tort dekorujemy według uznania pozostałą masą wiśniową i cukrowymi różami. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń