Do góry

Desery Przepis na:

Tort czereśniowy

Tort czereśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 100

Czekolada i owoce to połączenie doskonałe.

Składniki

  • 3 duże jajka,2 łyżki kakao,50gr.mąki pszennej,5ogr.mąki ziemniaczanej,150gr.cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,opakowanie cukru waniliowego,250gr.
  • tłustej kwaśnej śmietany,250gr.kremówki,100ml.syropu z wiśni lub
  • aronii,50gr.startej czekolady,500gr.czereśni bez pestek,2 czerwone
  • galaretki.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody.Powoli dodawać 100gr.cukru,żółtka,mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć.Tortownicę o średnicy 24cm.wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto Piec ok. 30min. w temp.175 stopni.Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwa krążki.

  2. Kwaśną śmietanę utrzeć z 50gr.cukru,cukrem waniliowym i syropem.Żelatynę rozuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,kremówkę ubić.Kilka łyżek kremu wlać do żelatyny, wymieszać po czym połączyć z resztą kremu.Dodać bitą śmietanę i startą czekoladę.Schłodzić.Na krążek biszkoptu nałożyć obręcz tortownicy.Biszkopt pokryć połową tężejącego kremu,włożyć drugi krążek ciasta i posmarować resztą masy.Chłodzić około godziny.

  3. Galaretki rozpuścić w 750ml.wrzącej wody,wystudzić.Czereśnie rozłożyć na torcie na kształt kopczyka,zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń