Do góry

Desery Przepis na:

Tort dacquoise

Przepis dnia 2015-01-04
Tort dacquoise

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9868

Dodano:

Odsłon: 7821

Oryginał tortu jadłam kilka razu w cukierni Sowy. Postanowiłam spróbować sama go upiec ... Według mnie jest lepszy od oryginału :-) Znika w okamgnieniu. Przepyszny tort - połączenie słodkiej bezy, karmelowego kremu i bakalii ... genialny :-)

Składniki

  • Blaty bezowe:
  • białko 6 dużych (ok. 24 dag)
  • sól szczypta
  • cukier 30 dag
  • ocet 1 łyżeczka
  • suszone daktyle drobno pokrojone 8szt.
  • Krem:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 300ml
  • masa kajmakowa z puszki 30 dag
  • orzechy włoskie posiekane 1/2 szkl.
  • suszone daktyle posiekane 10 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Dużą blaszkę do piekarnika wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Jeśli nie zmieszczą się na jednej blasze, można przygotować dwie.
    Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać łyżką.
    Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli bezy pieczone są na dwóch osobnych blaszkach jedną wstawiamy na środkowy poziom, drugą na najniższy poziom piekarnika. W czasie suszenia blatów należy zmieniać poziomy co ok. 15 min. Blaty bezowe można upiec 2 dni przed przygotowaniem tortu i przechowywać je w suchym miejscu przykryte ręcznikami.

    Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
    Mascarpone zmiksować z masą kajmkową na gładką masę.
    Śmietankę ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.
    Dodać bakalie i wymieszać.

    Na talerzu lub paterze położyć jeden blat bezowy, delikatnie wyłozyć krem, rozsmarować, przykryć drugim blatem i wstawic do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tort posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao, udekorować orzechami lub daktylami. Smacznego :-)

    P.s. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Beza nie mięknie nawet po 3 dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 12 kwietnia 2018 Postanowiłam zrobić na swoje urodziny. Był to mój debiut jeśli chodzi o bezę. Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemnie się ją robiło. Smakowała wybornie :-) Fantastyczne połączenie smaków. Bardzo lubię Pani przepisy. Gratuluję pomysłu! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Europa112 04 stycznia 2015 Oznaczenie, że przepis jest łatwy do wykonania to jednak bardzo śmiałe określenie.
Samo przełożenie blatów i nie pokruszenie ich to już sama sztuka w sobie.
Osobiście jest dla mnie stanowczo za słodki, chociaż domownikom bardzo smakowało.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 31 grudnia 2014 O rety! Aleś mi smaku narobiła :D Uwielbiam Tort Dacquoise od Sowy! Te daktyle, pyszna beza i krem mascarpone, mmmhhmm :D Jeśli zachwalasz swój na równie dobry, a nawet lepszy - oto coś dla mnie! :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 30 grudnia 2014 mmmm bardzo zachęcający uwielbiamy bezę ! do wypróbowania ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń