Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla budowlańca na 40 lat

Tort dla budowlańca na 40 lat

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 293

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 174

Tort z biszkoptami budyniowymi. Tort z kremem czekoladowym i jagodowym. Tort zrobiłam dla syna.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:-4 jajka -1/2 szklanki cukru
  • -2 budynie cytrynowy -1 łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT RÓŻOWY:-4 jajka -1/2 szklanki cukru
  • -2 budynie malinowy -1 łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:-4 jajka -1/2 szklanki cukru
  • -2 budynie czekoladowe -1 łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -300 ml. musu z truskawek z cukrem
  • KREM JAGODOWY:-330 ml. śmietanki 30 % -1/2 szklanki cukru pudru-1 śnieżka
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -150 ml. frużeliny jagodowej -35 g żelatyny -3/4 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY:-330 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. gorzkiej czekolady -3/4 szklanki cukru pudru -1 śnieżka
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -35 g żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:-250 ml.śmietanki 30 %
  • -100 g. białej czekolady -100 g. mlecznej czekolady
  • -1 krem śmietankowy do tortów w proszku -250 g. serka mascarpone
  • MUREK:-2,5 opakowania Ptasiego Mleczka waniliowego po 380 g.
  • DEKORACJE: -250 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
  • -250 g. cukru pudru -kilka łyżek mleka w płynie -odrobinę olejku waniliowego
  • -barwnik niebieski -barwnik żółty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.

  2. Na spód ułożyć biszkopt.Zabezpieczyć wysoko boki.Posmarować połową zmiksowanych truskawek z cukrem.

  3. krem czekoladowy-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance.Wystudzić i schłodzić z pół godziny w lodówce.Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt,serek i zmiksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
    Przykryć biszkoptem.
    Nasączyć resztą musu truskawkowego.

  4. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt,serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Wyłożyć na biszkopt.
    Przykryć biszkoptem, spodem do góry i schłodzić parę godzin.

  5. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Zdjąć papier.

  6. obłożenie- W śmietance rozpuścić czekolady,nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godziny. Zmiksować z kremem suchym, potem z serkiem.Posmarować cały tort.

  7. Zaraz poukładać czekoladki w formie murku i schłodzić tort w lodówce.

  8. dekoracje-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Zostawić trochę na kwiatki, resztę zafarbować na niebiesko.Niebieska rozwałkować, wyciąć foremkami napis. Zrobić trochę listków a z białej zrobić kwiatki.

  9. Udekorować górę tortu i przetrzymywać w lodówce.

  10. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń