Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla Joli

Tort dla Joli

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7296

Dodano:

Odsłon: 3715

Sezon truskawkowy w pełni , dziś proponuję tort owocowy. Taki prezent dla koleżanki Joli.

Składniki

  • Biszkopt : 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Masa z kiwi : 6 kiwi
  • galaretka kiwi
  • Masa truskawkowa : truskawki 300 g
  • serek homogenizowany truskawkowy 200 g
  • galaretka truskawkowa
  • Wierzch : śmietana 30 % 400 ml
  • śmietan fix 1,5 torebki
  • cukier waniliowy ( puder )do smaku
  • Obłożenie : truskawki ok. 400 g
  • galaretka truskawkowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt.
    Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę.
    Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę.
    Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
    Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.)
    Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
    Masa truskawkowa.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
    Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy.
    Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę.
    Masa kiwi.
    Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy.
    2. Biszkopt przecinamy na trzy części.
    Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny.
    Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru.
    Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi.
    Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin.
    Gotujemy galaretkę w 250 ml. wody , studzimy.Posłuży nam do obtoczenia truskawek. Truskawki do dekoracji płuczemy razem z szypułkami, osuszamy.
    Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .

  2. Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix.
    Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu.
    Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat.
    Tort schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 13 czerwca Bardzo pomysłowy torcik, zero nudy w smaku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 czerwca Elu u Ciebie jeszcze pyszniejszy torcik. Piękny kolorowy.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń