Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla piłkarza

Tort dla piłkarza

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 211

Tort zrobiłam 3 lata temu,dla najstarszego wnuczka, na urodziny, dla zapalonego piłkarza.Tort z masą truskawkową i kremem straciatella. Tort z ciemnym ganasz i postaciami piłkarzy z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżka octu -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • BISZKOPT JASNE: (potrzeba 1/2 blatu)
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • -700 g.truskawek(można mrożonych) -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka wody do truskawek -2 budynie śmietankowe
  • -1 szklanka wody do budyniu -1 galaretka truskawkowa
  • DO POSMAROWANIA:150 ml.-frużeliny jagodowej
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. czekolady deserowej
  • CZEKOLADOWY GANASZ:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -5 gorzkich czekolad-500 g.
  • MASA PLASTYCZNA Z MLEKIEM W PROSZKU:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru -parę łyżek mleka w płynie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*.
    Następny biszkopt upiec tak samo, lecz bez kakao.
    Po przestygnięciu, przekroić każdy na dwa krążki.Jedna część jasna,będzie zbędna, można wykorzystać do innego tortu.

  2. Jeden ciemny krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając, wyżej boki.

  3. masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można rozdrobnić blenderem, albo przetrzeć przez sitko.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.

  4. Przykryć białym blatem biszkoptowym.Posmarować frużeliną.

  5. krem straciatella- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec delikatnie wkręcić utartą czekoladę, na tarce jarzynowej. Wylać na biały biszkopt w tortownicy.

  6. Przykryć drugim ciemnym krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
    Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.

  7. ganasz-. Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganasz.

  8. Wzory sylwetek piłkarzy, odrysować na papier z ekranu komputera i powycinać.

    ozdoby z mleka w proszku-Zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Wałkować i wycinać w/g szablonów postacie piłkarzy.
    Wyciąć resztę dekoracji.

  9. Za pomocą odrobiny miękkiego masła, przykleić ozdoby. Tort przetrzymywać w lodówce.

  10. Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń