Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla Wiktorii na imieniny 23 grudnia

Tort dla  Wiktorii  na imieniny 23 grudnia

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 904

Z okazji imienin Wiktorii , zrobiłam tort , starałam się jak mogłam, wyszedł pyszny

Składniki

  • Biszkopt jasny :
  • mąka pszenna 60 g
  • mąka ziemniaczana 60 g
  • cukier puder 180 g
  • jajka 5 szt.
  • szczypta soli
  • Biszkopt ciemny :
  • kakao 2 łyzki
  • Masy :
  • śmietana 30% - 2 op. po 250g
  • mascarpone 2 op. po 250 g
  • cukier puder 8 łyżek
  • czekolada gorzka 250 g
  • fix do śmietany 2 szt.
  • dekoracja wg własnego pomysłu , np.tarta czekolada, polewa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy 2 biszkopty , jasny i ciemny. Biszkopt ciemny ma te same

    składniki oprócz mąki pszennej , dodajemy 2 łyżki kakao i dosypujemy

    mąkę pszenną żeby było 60 g .




    Oddzielamy białka od żółtek.Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder,

    / wcześniej odkładamy 2 łyżki cukru pudru / , i miksujemy, aż masa

    podwoi swoją objętość , będzie prawie biała i puszysta.

    Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy te 2 łyżki cukru

    pudru, ubijamy dalej , aż stanie się błyszcząca i sztywna.

    Do masy żółtkowej dodajemy trochę ubitej piany , żeby ją rozrzedzić.

    Wsypujemy partiami mąkę i ubitą pianę , wszystko delikatnie miesza-

    my.Przelewamy do formy o średnicy 26 cm.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C , pieczemy około 40 min.

    Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.

  3. Masy robimy 2 , jedną jasną drugą ciemną.

    Masa jasna -ubijamy zimną śmietanę . Do ubitej śmietany , dodajemy 1

    fix do śmietany ,

    serek mascarpone z cukrem pudrem. Delikatnie miksujemy.

    Masa ciemna - tak samo, ubijamy śmietanę , dodajemy serek

    mascarpone z cukrem pudrem ,fix , i dodajemy roztopioną czekoladę .

    Delikatnie miksujemy.


    Boki tortu obsypane tartą czekoladą .Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń