Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla zakochanych

Tort dla zakochanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 724

Taki tort zrobiłam mojemu chłopakowi jako prezent na walentynki. Jak to mówią "przez żołądek do serca" ;)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania ŚMIETAN-FIXu
  • DODATKOWO:
  • słoik dżemu czerwonego (u mnie truskawkowy)
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady lub gotowe ozdoby czekoladowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek. W misce przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier ciągle ubijając. Następnie zwolnij prędkość ubijania i dodawaj stopniowo żółtka. Gdy wszystko się połączy, przy pomocy szpatułki wymieszaj z masą mąkę (tu nie używamy miksera, ponieważ masa białkowa by nam opadła). Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy i pieczemy ok 30 min.

  2. Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy ŚMIETAN-FIXy. Ubijamy aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder.

  3. Biszkopta kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze i nasączamy (ja nasączam zwykłą, przegotowaną wodą bez dodatków, wtedy ciasto nie zmienia smaku i koloru). Smarujemy dżemem, następnie 1/4 śmietany, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Cały tort smarujemy pozostałą częścią śmietany.

  4. Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną. Wylewamy ją na papier do pieczenia i cienko rozsmarowujemy (ok 1-2 mm). Gdy zastygnie wycinamy z niej dowolne kształty (u mnie serduszka i nierówne wieloboki). Boki i krawędzie ciasta ozdabiamy czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń