Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla zasłużonego emeryta-mały

Tort dla zasłużonego emeryta-mały

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3885

Dodano:

Odsłon: 447

Tort z biszkoptem, przełożony dwoma kremami. Tort z polewą czekoladową i dekoracją z mleka w proszku.Tort na pożegnalne przyjęcie w małym gronie, zrobiłam dla siostry.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g.cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -220 g. 100 % owoców brzoskwiń -1/2 szklanki wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -150 ml. frużeliny z czarnych jagód -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -100 g. gorzkiej czekolady -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -200 g. czekolady mlecznej
  • -100 g. czekolady gorzkiej -200 g. masła
  • DRIP-CAKE:
  • -150 g. gorzkiej czekolady -150 ml. śmietanki 30 % -1 łyżka masła
  • MASA PLASTYCZNA Z MLEKA W PROSZKU:
  • -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. nasączenie-Mus rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową musu.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt,serek i frużelinę. Ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

  4. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że tartą czekoladę dodać na koniec po żelatynie.Wymieszać już łopatką. Wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort obrócić i ułożyć na paterze.

  6. obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z czekoladami i posmarować cały tort i schłodzić

  7. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady i masło w śmietance.Ostudzić do płynnego i polać górę tortu, tak że sople spłyną po boku.

  8. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Formować ozdoby wcześniej. Ozdoby przetrzymywać w lodówce.

  9. Ułożyć ozdoby na torcie i schłodzić w lodówce. Tort przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń