Do góry

Desery Przepis na:

Tort gryczany z żurawiną (bezglutenowy)

Tort gryczany z żurawiną (bezglutenowy)

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1456

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 609

Biszkopt na mące gryczanej, przekładany masą śmietanowo-żurawinową. Słodycz żurawiny doskonale przełamuje ostry, lekko gorzki smak gryki. Jak dla mnie pyszne połączenie. :)

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek (M)
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki gryczanej
  • 60g mielonych orzechów włoskich
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • Krem: 1 opakowanie startej skórki pomarańczowej
  • 1 słoik żurawiny (Wildpreiselbeeren) (370g)
  • 600g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • usztywniacz do śmietany (na 500ml)
  • Dekoracja: pokruszone mini bezy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie.

  3. Skórkę pomarańczową wymieszać z żurawiną. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i usztywniaczem. Ok. 1/3 śmietany odłożyć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany wymieszać z żurawiną.

  4. Biszkopt przekroić na trzy placki. Wokół dolnego placka zapiąć bok tortownicy, nałożyć połowę kremu, przykryć środkowym plackiem, nałożyć resztę kremu, przykryć górnym plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  5. Zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki i wierzch tortu odłożoną śmietaną. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń