Do góry

Desery Przepis na:

Tort imieninowy z czekoladową serwetką

Tort imieninowy z czekoladową serwetką

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 3791

Dodano:

Odsłon: 388

Tort z kremem czekoladowym i brzoskwiniami.Serwetka to moja inspiracja, sama ją wykonałam.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY-CIEMNY:
  • -1 czekolada mleczna -150 ml.śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru - 1 śmietan-fix -1 jogurt grecki tj.400 g.
  • -2 łyżki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • NASĄCZENIE I OWOCE:
  • -1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • KREM CZEKOLADOWY-JASNY:
  • -1 czekolada biała -150 ml.śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru
  • - 1 śmietan-fix -3 serki Tutti waniliowe tj.450 g.
  • -1 serek mascarpone 250 g. -2,5 łyżki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA KRÓWKOWA:-1 masło- 200 g.
  • -1/2 puszki masy krówkowej-3/4 szklanki cukru pudru
  • DO OBSYPANIA BOKÓW TORTU:
  • -mielone migdały
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -100 g. polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na 2 krążki.
    (Jednocześnie robiłam takie same dwa tort z podwójnej porcji. Upiekłam biszkopt jeden jasny a drugi ciemny i składałam tort z jednego blatu jasnego a drugiego ciemnego.)

  2. Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
    krem ciemny-Czekolady roztopić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać jogurt i zmiksować.Odłożyć troszkę na rozetki, przed żelatyną.Potem dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy,rozsmarować.
    Poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
    krem jasny-Postąpić tak samo jak przy ciemnym, tylko tu zamiast jogurtu, dodajemy serki Tutti i mascarpone(porcjami). Przed żelatyną, troszkę odłożyć na rozetki. Dalej postąpić jak z poprzednim. Wyłożyć krem na poprzedni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i schłodzić w lodówce.

  3. Zdjąć obręcz z tortownicy.

  4. masa krówkowa-Masło zmiksować z pudrem, potem masą krówkową. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.Posmarować cały tort.

  5. Boki obsypać migdałami.

  6. Dekoracje można zrobić wcześniej. Przygotować wzory: namalować mazakiem na kartoniku,jakie chcemy.Polewę roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego. Na kartonik ułożyć twardą folię, albo po prostu papier prześwitujący. Nanosić polewę na wzory. Schłodzić i jak jest twarda, to delikatnie odkleić.

  7. Na torcie zrobić rozetki z pozostawionego kremu. Ułożyć ozdoby i tort trzymać w lodówce.

  8. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń