Do góry

Desery Przepis na:

Tort imieninowy z różami z masy cukrowej

Tort imieninowy z różami z masy cukrowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 198

Tort robiłam 4 lata temu na Imieniny mamy.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 łyżka octu -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki maki tortowej -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • DO NASĄCZANIA:
  • -dżem wiśniowy-410 g. -1/2 szklanka gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY,CIEMNY:
  • -2 czekolady gorzkie-200 g. -330 ml. śmietanki 30 %
  • -120 g. pudru cukru -1 śmietan-fix -200 g.jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY, JASNY:
  • -2 czekolady białe-200 g. -330 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g. pudru cukru -1 śmietan-fix -200 g.jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MAŚLANY: -1 biała czekolada
  • -3 łyżki mleka -200 g. masła -1 szklanka cukru pudru
  • MASA CUKROWA:
  • 800 g cukru pudru,(mnie wyszło 500g) 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody oraz sitko.
  • kilka kropel olejku migdałowego barwniki spożywcze
  • DO SKLEJANIA:
  • -krem dekoracyjny biały w tubce.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*.
    Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.

  2. nasączenie-Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą.
    Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy.

  3. krem 1-Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
    Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.

  4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu.
    Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.

  5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.Po ostudzeniu zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze.

  6. tynk- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą.
    Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.

  7. masa cukrowa-Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia.Przesiać cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do jednej części cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. Zgarniać stopniowo drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna. Masę podzielić na pół a jedną na kilka części i zafarbować. Wyrabiać masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje podgrzać kilka sekund w mikrofalówce.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
    Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.

  8. Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć.
    Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.To były moje początki z tą masą i wyszło średnio.

  9. Z kolorowej masy formować róże i listki. Zrobić kilka dni wcześniej i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania.

  10. Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.Tort przechowywać w lodówce.

  11. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 lipca Przepiekny tort i jaki elegancki! nie brakuje Tobie pomyslowosci! Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 07 lipca Śliczny i smaczny,Teresko ja zawsze się boję tej masy cukrowej jak ognia,raz robiłam tort z masy,i spociłam się przy nim,masakra ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń