Do góry

Desery Przepis na:

Tort jagodowy z masą budyniową.

Tort jagodowy z masą budyniową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 727 Ocena: 13680

Dodano:

Odsłon: 2408

Pyszny i delikatny,na pewno każdemu posmakuje:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • Jajka 5szt.
  • Cukier 5 płaskich łyżek
  • Mąka 5 łyżek
  • Pr.do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Jagody 1l.( u mnie mrożone)
  • Budynie waniliowe z cukrem 2 op.na 1/2 l mleka
  • Galaretki z owoców leśnych 2 op.( ja dałam truskawkowe)
  • Mleko 700ml
  • Masło 1 i 1/2 kostki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać.Na końcu dać mąkę i pr.do pieczenia,zamieszać dokładnie.Dodać żółtka i delikatnie a dokładnie wymieszać.Po wierzchu posypać rozmrożonymi jagodami.
    Dać do nagrzanego do 170st.piekarnika i upiec do złotego koloru.

  2. Ugotować budynie i wystudzić.
    Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń dalej ucierając.
    Masę podzielić na pół.Do jednej części dodać jagody.
    Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
    Spód posmarować masą z jagodami.
    Dać drugą część biszkoptu i wyłożyć masę budyniową.
    Posypać po wierzchu pozostałymi jagodami i dać do lodówki.
    Zimne prawie tężejące galaretki wylać na wierzch i dać do lodówki na 2-3 godz.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń