Do góry

Desery Przepis na:

Tort Jeż dla 3-latka

Tort Jeż dla 3-latka

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 6321

Dodano:

Odsłon: 6541

Tort urodzinowy dla dziecka. Tort przedstawia jeżyka w lesie. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. posypki czekoladowej
  • NASĄCZENIE: -sok z mirabelek (domowy)
  • KREM JAGODOWY:
  • -200 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
  • -25 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -200 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -25 g. żelatyny
  • -ok. 1/2 szklanki wody -100 g. startej czekolady mlecznej
  • TYNK: -400 g. masła
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego -200 g. mleka w proszku
  • DEKORACJE:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru -troszkę mleka w płynie
  • -barwniki jadalne -100 g. prażonych pestek dyni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać posypkę czekoladową i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć sokiem.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.

    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.

  4. krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że po żelatynie, dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Tort przenieść na tacę.

  6. Pościnać boki, nadając formę owalną. Zrobić miejsce na pyszczek, bo z tych ścinków będzie formowany pyszczek.

  7. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować cały tort, dodatkowo przykleić tym kremem, obcięte kawałki tortu na pyszczek.

  8. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
    Brać po kawałku masy i formować różne ozdoby.

  9. Tort udekorować ozdobami, pestki dyni powkładać jako kolce. Tort przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 13 września 2018 Ładniutki. Fajna masa cukrowa, może kiedyś taką wykorzystam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 września 2018 Babciu Teresko, wróciłaś mi wspomnienia, taki tort zrobiłam dla mojego syna na 3 lata i nawet imię się zgadza! Ale taki cudny nie był. Igiełki zrobiłam z prażonych migdałów (oczywiście - zdobycznych) a oczki i nos z cukierków "groszków". Jesteś niesamowita. :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń