Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowo - śmietankowy

Tort kakaowo - śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 16173

Pyszny, duży tort na każdą okazję

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • jajka 4 szt.
  • cukier 3/4 szkl.
  • maka tortowa 1 szkl.
  • Biszkopt ciemny:
  • jajka 4 szt.
  • cukier 3/4 szkl.
  • maka tortowa 3/4 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • woda 300 ml
  • cukier 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • Krem:
  • żółtka 3 szt.
  • masło extra 2 kostki
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • mleko 1/4 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • Polewa czekoladowa:
  • cukier 1/2 szkl.
  • margaryna 1/2 kostki
  • kakao 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • kilka kropel cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
    Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy przesianą mąkę tortową i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
    Dno średniej tortownicy smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni).
    Upieczony biszkopt zostawiamy w formie do przestygnięcia na około 10 minut, a po wystudzeniu delikatnie oddzielamy go od formy nożykiem i wykładamy spodem do góry na czystą ściereczką, zdejmujemy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Rada: Wszystkie składniki do wykonania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można upiec dzień przed robieniem tortu.

  2. Biszkopt ciemny (kakaowy)
    Postępujemy tak samo jak wyżej, tylko razem z mąką wsypujemy 3 łyżki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Rada: Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu jasnego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

  3. Krem:
    Wszystkie składniki (3 żółtka, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mleka) ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia.
    W dużej misce ucieramy 2 kostki masła razem z kostką margaryny i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy 3 łyżki kakao (im lepsze kakao, tym ciemniejsza masa).

  4. Poncz:
    Do 300ml gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się rozpuszczą a później studzimy.

  5. Składanie tortu:
    Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem według uznania i smarujemy częścią masy (wcześniej dzielimy masę na tyle części na ile pokroimy biszkopt, musimy pamiętać również o boczkach). Przykrywamy drugim krążkiem i ponownie nasączamy. Czynność powtarzamy. Na koniec smarujemy boki i górę tortu i dokładnie wyrównujemy.

  6. Cały tort polewamy polewą czekoladową i resztą masy dowolnie dekorujemy. Ja oprócz masy obsypałam swój tort gotowymi czekoladowymi serduszkami.
    Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny, aby polewa pięknie błyszczała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolusia 23 lipca 2015 Zapomniałam napisać. Dosypujemy 3 łyżki kakao. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 23 lipca 2015 Z jaką ilością kakao pieczemy ciemny biszkopt? Brakuje w składnikach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 lipca 2015 Jolusia tort jest po prostu uroczy (jak można tak napisać)- Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń