Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort kakaowy"
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 75
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1048
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 64
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 75
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1048
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 64
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 21
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym, białka ubij z kryształem. Masy połącz z mąką i kakao. Wlej olej i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piecz je w temperaturze 160° C 45 minut. Gdy wystygnie, wyjmij i rozkrój poziomo na 3 części.
Z mleka, cukru kryształu i wanilinowego ugotuj gęsty krem i mieszając, ostudź. Ubijaj mikserem, dodając kawałki masła. Masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj mielone orzechy, do reszty ostudzoną czekoladę.
Worek cukierniczy napełnij kremem orzechowym i na 2 płaty ciasta wyciśnij koła oddalone od siebie o 1 cm. Połową kremu czekoladowego wypełnij przerwy między kołami. Blaty ciasta nałóż na siebie i schłódź.
Gdy tort stężeje, polej go polewą. Górną krawędź udekoruj resztą kremu czekoladowego, a dolną obtocz w migdałach.
Uformuj z marcepana kuleczki i namocz je do połowy w polewie: to bazie. Część marcepana ufarbuj na żółto, rozwałkuj na pasek i zrób kokardę. Resztę marcepana ufarbuj kakao i zrób gałązki. Udekoruj tort. Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 335 kcal.Źródło: Na żywo