Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowy z kremową masą

Tort kakaowy z kremową masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1204

Dodano:

Odsłon: 2421

Nie za słodki torcik na każdą okazję

Składniki

  • Biszkopt (3x podane składniki):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 gram serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 x śmietan fix
  • Dekoracja:
  • rurki czekoladowe i waniliowe
  • kwiatki z czekolady plastycznej (200 gram czekolady mlecznej i 75 gram miodu)
  • kokarda
  • starta czekolada do posypania
  • przepis na tortownicę 24 cm
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę połączyć z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć delikatnie łyżką drewnianą. Piec w 180 st ok 12-15 minut. W ten sposób upiec 3 cienkie biszkopty każdy z 3 jajek.

  2. Krem:
    Ubić śmietanę z serkiem i fixem (jeśli lubimy możemy dodać pudru).
    Przekładać biszkopty, a resztą kremu obłożyć tort i obłożyć rurkami.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z miodem. Zdjąć z kąpieli wodnej mieszać aż składniki się połączą. Wylać na papier i poczekać kilka godzin aż czekolada będzie jak modelina. Ulepić kwiatuszki. Niewykorzystaną czekoladę można włożyć do woreczka i przechować w lodówce. Posypać wierch tortu startą czekoladą:)
    smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń