Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowy z musem czekoladowym

Tort kakaowy z musem czekoladowym

Autor: luna76

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2164

Dodano: 18.07.2016

Odsłon: 529

Był mega czekoladowy, delikatny, aksamitny i bardzo, ale to bardzo puszysty

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 6 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 białka
  • Lukier plastyczny: 75 ml wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • cukier puder
  • barwniki spożywcze
  • Masa maślana: 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 żółtka
  • Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i dosypuję do masy jajecznej mieszając łopatką.
    Blaszkę o wym 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 35 min.
    Upieczony biszkopt wyjmuj na kratkę i zostawiam do wystygnięcia. Zimny kroję na trzy części.

    200 ml śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
    Białka ubijam na pianę, kremówkę ubijam na sztywno.
    Zimną, rozpuszczoną czekoladę miksuję na najwyższych obrotach, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie łączę ją z ubitą kremówką, a potem z pianą z białek.

    Składniki na poncz mieszam ze sobą i odstawiam. Nasączam jeden blat biszkoptu, wykładam połowę musu czekoladowego, przykrywam drugim blatem, nasączam i wykładam resztę musu. Nakrywam trzecim blatem, nasączam i wstawiam do lodówki.

    Miękkie masło utarłam na puch, Żółtka utarłam z cukrem na parze, następnie połączyłam z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam wierzch i boki tortu, i ponownie schłodziłam w lodówce.

    W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę i mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą.

    Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :)
    Tak przygotowany tort wstawiam na całą noc do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń