Do góry

Desery Przepis na:

tort kawowo-waniliowy..

tort kawowo-waniliowy..

Autor:

Przepisów i artykułów: 492 Ocena: 16734

Dodano:

Odsłon: 5291

za każdym razem staram się robić inny tort, ale ten mi tak bardzo posmakował, że robiłam go już 3 razy. Polecam. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu,. Biszkopt przekładamy kremem dzień przed podaniem, jedynie bitą śmietana dekorujemy w dniu podania...

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • krem: 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • dodatkowo: laska wanilii
  • 3 łyżki kawy
  • 50ml wody
  • do dekoracji: 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasączenie: jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka)
    Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

  2. krem: Mąkę rozrabiamy w 0,5 szkl mleka. Do 1,5 szklanki mleka dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby powstał budyń. Studzimy. To bardzo ważne, żeby budyń był zimny (ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu stale ucierając. Krem dzielimy na dwie części.
    Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii , a do drugiej zimną kawę razem z fusami.

  3. Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy i przekładamy kremami.
    Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 listopada 2018 Wygląda przepysznie, coś dla mnie bo moje smaki.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń