Do góry

Desery Przepis na:

Tort kawowy

Tort kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 402

Nie tylko będzie miał on dobry smak, ale również doda energii, niczym kubek kawy.

Składniki

  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki kawy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą pianę. Dodać wodę i dalej ucierać, aż masa będzie bardzo puszysta.

    Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo – po jednej łyżce – dodawać do masy żółtkowej.

  2. Razem z mąką pszenną dodawać po 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać na gładką masę.

    Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli przed ubijaniem, po czym dodać do ciasta. Wymieszać całość przy pomocy łyżki. Powoli i delikatnie, ponieważ ciasto biszkoptowe nie lubi pośpiechu. Przygotowaną masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza, na 50 minut.

  3. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie podzielić dużym nożem na trzy części o równej grubości. Dolną można nasączyć olejkiem rumowym – nie jest to konieczność, nie każdy lubi rum – a środkową 2-4 łyżkami mocnej kawy.

  4. Wodę i kawę zaparzyć. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, proszek budyniowy i dolać kawę, uważając żeby nie wpadły do mieszanki żadne fusy. Wymieszać, po czym przelać całość do garnka i zagotować masę budyniową tak, aby zgęstniała. Odstawić budyń do ostygnięcia i w tym czasie utrzeć masło. Dodać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Można mikserem, na małych obrotach.

    Kremem posmarować dolną warstwę ciasta, nałożyć środkowy krążek, znów posmarować kremem i nałożyć ostatni biszkopt, po czym zużyć krem do ozdobienia wierzchu. Na samym końcu, prosto na tort zetrzeć białą czekoladę. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń