Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''Kinder Delice'' na dzień dziecka

Tort ''Kinder Delice'' na dzień dziecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 3029

Takie torty zrobiłam dwa dla wnuków, troszkę wcześniej. Rodzinka zachwycona, tak im smakowały.

Składniki

  • ciasto japońskie: -10 żółtek -90 g. cukru -100 g. mleka -180 g. mąki
  • cd.-20 g. kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -90 g. oleju
  • cd.-10 białek+szczypta soli -120 g. cukru
  • krem mleczny z mascarpone: -500 g. serka mascarpone -330 ml. śmietanki 30 %
  • cd.-130 ml. mleka skondensowanego słodzonego tj.1/4 puszki
  • cd.-100 g. mleka w proszku -15 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • polewa : -150 g.nutelli -250 g. gorzkiej czekolady -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem, kakao i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.

  2. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.

  3. Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.

  4. Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.

  5. Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.

  6. Ziemne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć w blaszce.

  7. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym.Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.

  8. Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.Tort wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.Można boki lekko wyrównać, ścinając nierówności.

  9. polewa- Nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i polać cały tort.Za pomocą szpatułki, posmarować nie oblane boki.

  10. Na górze zrobić polewą wzorek i przenieść tort na czystą tackę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 10 czerwca To ja jak dziecko, poproszę o takiego batona.. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 31 maja Ale super! Moja córa choć nie jest miłośniczką kakao i czekolady, wcinałaby takie cudo aż by jej się uszy trzęsły!
Zapisuję przepis i na pewno wypróbuję, pewnie na początek wakacji :)
Rewelacja, pozdrawiam!
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 31 maja Pyszny pomysł. To ja poproszę takiego "batona" do mnie ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń