Do góry

Desery Przepis na:

Tort kokosowo-czekoladowy

Tort kokosowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 8330

Prosty, szybki, łatwy. Zachwyci niejedno podniebienie:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Mieszamy - masa zacznie rosnąć i kilkakrotnie zwiększy objętość wiec warto zrobić to większej miseczce:) Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy masę żółtkową ale po łyżce - nie wszystko na raz! Dodajemy po łyżce mąki z kakao ubijając na najmniejszych obrotach (ja zawsze robię to mikserem). Tak przygotowany biszkopt wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę (ja używam takiej o średnicy 28cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 150^C. Ja piekę najpierw 20 minut tylko z grzałkami ustawionymi na dół a potem daję na górę i dół. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca dopiero jak wystudzi się żeby nie opadł!

  2. Masa: śmietankę chłodzimy i zimną ubijamy chwilę mikserem, dodajemy cukry waniliowe, cukier puder a na koniec śmietan-fixy. Tak przygotowaną masę dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy utarte na tarce princessy.

  3. Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem (ja robię go z 250ml mocnej herbaty i 250ml koniaku:)). Przekładamy masą z princessami. Resztą śmietanki smarujemy wierzch tortu i go dekorujemy wg uznania:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivette 22 sierpnia 2012 Nie, ponczu nie jest za dużo ponieważ zawsze wychodzi mi z tego bardzo puszysty i wysoki biszkopt więc jest w sam raz. Ale zawsze możesz nadmiar zostawić albo zrobić z połowy porcji i jak trzeba bedzie to poprostu dorobić więcej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 czerwca 2012 Mam pewne obiekcje co do ilości ponczu : dodając oba składniki wychodzi 1/2 litra płynu czy to nie za dużo ? chyba że robisz na zapas, pozdrawiam :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń