Do góry

Desery Przepis na:

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 2178

Kokos, karmel uwielbiam.... nikt nie oprze się ,każdy chce go spróbować ....poważnie :-)

Składniki

  • szkl mąki
  • 1,5 op .budyniu toffi
  • szkl cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 750 ml. mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • o,5 szkl. cukru + 3 łyżki
  • aromat śmietankowy
  • 0,5 kostki margaryny
  • 100g wiórek kokosowych
  • pomarańcza do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 750 ml mleka gotujemy 500ml, w pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy do gotującego się mleka. Chwile gotujemy i studzimy.



  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej na przemian z ubitymi białkami.

    Ciasto wylewamy na wysmarowaną tortownicę o średnicy 24. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut, studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.


    Ucieramy margarynę wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy przestudzony budyń, dodajemy parę kropel aromatu.
    Biszkopt nasączamy przegotowaną wodą z cytryną. Przekłądamy masą budyniową.
    Smarujemy wierzch i boki.

    Na patelni rozgrzewamy pół kostki margaryny z 3 łyżkami cukru, wsypujemy kokos, prażymy go na złoty kolor. Gorący wysypujemy na tort. Schładzamy -najlepiej na noc. I już gotowy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 marca 2014 widzę że lubisz piec torty,ja nie mam do tego cierpliwości, ale czasami zjem, piątka. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń