Do góry

Desery Przepis na:

Tort”Kokosowy raj”

Tort”Kokosowy raj”

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 599

Pomysł na ten tort przyszedł tuż przed moimi urodzinami, a że jednym z moich ulubionych bakalii są wiórki kokosowe postanowiłam je wykorzystać. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w 2 dni. Mam na dzieje, że u was zrobi furorę tak jak w moim domu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy.
    Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałkowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń