Do góry

Desery Przepis na:

Tort kolorowe pchełki.

Tort kolorowe pchełki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11269

Dodano:

Odsłon: 3424

Tort z kremem zrobionym z bitej śmietany i serka mascarpone. Dolna warstwa tortu jest z wiśniami z nalewek.

Składniki

  • biszkopt 3 plastry
  • krem mascarpone
  • wiśnie z nalewki
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • tarta czekolada lub cacao do posypania torta
  • cukiereczki mm do udekorowania tortu
  • Biszkopt składniki:
  • jaja kurze 5 szt.
  • mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 3/4 szklanki
  • sól szczypta
  • Składniki do kremu:
  • 500 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • Cukier wanilinowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo wymieszane cukry cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.

  2. Przygotowanie kremu:

    Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.

  3. Wykonanie tortu:

    Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy warstwę wiśni z nalewek. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy kolejną warstwę kremu. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy krem na górną powierzchnię tortu i na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń