Do góry

Desery Przepis na:

Tort komunijny

Tort komunijny

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 900

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 103

Tort to bardzo ważna część przyjęcia komunijnego i powinien podkreślać ważność obchodzonej uroczystości. Dlatego też warto zadbać, by ten rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny jak i jego wygląd. Dlatego zadbajmy również o to, aby było to ulubione smaki naszej pociechy.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem z białej czekolady:
  • 500 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • Frużelina truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Krem maślany pod masę cukrową:
  • 200 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nasączenie:
  • 200 ml zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 800 g masy cukrowej białej
  • 200 g masy cukrowej fioletowej
  • 150 g masy cukrowej zielonej
  • 150 g masy cukrowej zielonej
  • złoty pyłek do ciast
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.


  2. Krem z białej czekolady

    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

    Krem pod masę cukrową

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.


  3. Frużelina truskawkowa

    Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
    Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Wykładamy porcję kremu z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie nasączamy i wykładamy drugą porcję kremu i frużeliny. Przykrywamy trzecim biszkoptem i lekko nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu maślanego. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki tort na pół godziny przed dekorowaniem. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 czerwca Piękna dekoracja i apetyczny przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń