Do góry

Desery Przepis na:

Tort krakowski

Tort krakowski

Autor: Pani

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 161

Dodano: 02.12.2008

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Tort krakowski"

Składniki

  • 80 g mąki owsianej lub zmielonych w młynku do kawy płatków owsianych
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g jasnego miodu (akacjowego lub lipowego), stopionego i ostudzonego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • łyżeczka sody oczyszczonej. Krem:
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka cynamonu. Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 5-6 łyżek śmietanki 36%
  • płaska łyżka miękkiego masła. Do oprószenia:
  • łyżka kakao przesianego przez sitko. Do dekoracji (opcjonalnie):
  • wiśnie koktajlowe z szypułką do formy:
  • masło do posmarowania
  • tarta bułka do wysypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jest dosyć pracochłonny, ale jego nietuzinkowy smak wynagrodzi nam trud, jaki włożymy w . Jak większość tego rodzaju wypieków tak i ten nabiera wyrazistości z czasem, warto więc przygotować go 1-2 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.

  2. Ciemne blaty ciasta z lekką miodową nutą i maślany krem z dodatkiem ugotowanej kaszy manny to pomysł na tort, którego nie znajdziemy w żadnej innej kuchni świata.

  3. Średnica: 24 cm. Czas: 3 godz. plus chłodzenie 3-4 godz. Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

  5. W misce wymieszać: mąkę owsianą, pszenną, orzechy włoskie i sodę oczyszczoną.

  6. Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Wciąż ucierając, wlać powoli miód. Połączyć z suchymi składnikami, mieszając je dokładnie szpatułką (nie miksować).

  7. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

  8. Masę wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić, a w tym czasie zrobić krem.

  9. Krem: 1. Zagotować mleko, zmniejszyć ogień, wsypać kaszę mannę i wciąż mieszając, ugotować ją, aż zrobi się średnio gęsta.

  10. Masło i cukier puder ucierać mikserem, dodawać po łyżce kaszy manny, na końcu wsypać cynamon.

  11. Polewa: W misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (tak, by nie dotykała wody) umieścić połamaną na małe kawałki czekoladę i masło. Mieszając, rozpuścić je, na końcu dodać stopniowo śmietankę. Dokładnie połączyć wszystkie .

  12. Wykonanie: 1. Tort przekroić w poprzek na trzy blaty.

  13. Ułożyć pierwszy blat na paterze, posmarować połową kremu, ułożyć na nim drugi, ponownie posmarować kremem i na wierzchu ułożyć trzeci.

  14. Całość posmarować polewą, posypać kakao i udekorować wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Źródło: Pani

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń