Do góry

Desery Przepis na:

Tort Księcia Regenta

Tort Księcia Regenta

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 1561

Dodano:

Odsłon: 2557

Tort Ksiecia Regenta to wypiek bardzo popularny na Bawarii, jest tak słynny w Monachium, jak tort Sachera w Wiedniu.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 paczka budyniu czekoladowego( z cukrem)
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Najlepiej jest wcześniej wyciąć z papieru 7 krążków do wyłożenia foremki.

  2. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, ciagle ucierając.
    Dodawać po jednym jajku i każde jajko ubijać około 1/2 minuty na jak najwyższych obrotach.

  3. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i w dwóch porcjach dodać do jajek ubijając na średnich obrotach.

  4. Z ciasta upiec 7 placków. W tym celu rozsmarowujemy około 3 łyżek stołowych ciasta na foremce. Warstwa ciasta przy brzegu nie może być zbyt cienka, ponieważ po upieczeniu ciasto będzie zbyt ciemne. Każdy placek pieczemy w środkowej piekarniku na jasno brązowo około 8 minut( na samej foremce, bez pierścienia). Placek po upieczeniu zdejmujemy z foremki i razem z papierem do pieczenia zostawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce. Potem zdejmujemy papier.

  5. Krem: Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy 100 g cukru. Po ugotowaniu, przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Ostudzamy do temperatury pokojowej, bo tak najlepiej połączy się z masłem i nie zwarzy. Masło ubijamy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Ubijamy na gładki krem.

  6. Placki przekładamy kremem. Ostatni na wierzchu już nie smarujemy. Tort stawiamy na godzinę do lodówki.

  7. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy olej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy po torcie i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 grudnia 2017 Zjeść bym chętnie zjadła,ale robić już nie...ha ha
Cudownie pyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2017 Sachera w Wiedniu jedliśmy parę razy, pycha :D
Tego jeszcze nie, ale wszystko przed nami.
Tylko do Bawarii jakoś nam nigdy nie po drodze ;)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Suroweczka 11 grudnia 2017 To ciasto wygląda przepysznie! Trochę mnie odstrasza to pieczenie 7 placków ;) ale może na święta spróbuje bo będzie trochę więcej czasu. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń