Do góry

Desery Przepis na:

Tort kwiecisty koszyczek

Tort kwiecisty koszyczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 546

Dodano:

Odsłon: 100

Tort na każdą okazję.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szk cukru
  • Masa :
  • 1 l śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • cukier do smaku
  • Owoce :
  • borówki
  • kiwi
  • 1 puszka brzoskwiń
  • srebrne perełki cukrowe
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • gotowe kwiatki i listki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach lub rózgą.

    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.

  2. Upieczony biszkopt zostawić na kratce i gdy będzie całkiem zimny wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).

    Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić na sztywno. Część śmietany zabarwić na zielono.

    Pokroić owoce w kostkę ( brzoskwinie i kiwi ).

  3. Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować. Wyłożyć część owoców. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim krążkiem.

    Tort posmarować cienko białą śmietaną i udekorować zielona tworząc koszyczek ( należy użyć specjalnej tylki ).Na koniec ozdobić jeszcze kwiatkami, listkami i perełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń