Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''lala''

Tort ''lala''

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 265

Tort zrobiłam 3 lata temu,na urodziny wnuczki, mojego brata, na bal dla dzieci. To moja pierwsza lala-tort.Tortem solenizantka, była zachwycona.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE na tortownicę fi.27 cm.:
  • -125 g.masła -2 ciemne czekolady-200 g.
  • -5 jajek -150 g.pudru cukru -1 cukier waniliowy
  • -150 g. mąki -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • CIASTO CZEKOLADOWE na tortownicę fi. 23 i 21 cm.
  • -180 g. masła -3 ciemne czekolady-300 g. -7 jajek
  • -200 g.pudru cukru -1 cukier waniliowy
  • -200 g. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM SEROWO-TRUSKAWKOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru
  • -1 krem truskawkowy do tortów, w proszku -3/4 kg. sera z wiaderka
  • -1 szklanka musu truskawkowego -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanka wody
  • KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru
  • -1 krem śmietankowy do tortów, w proszku -250 g. sera z wiaderka
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanka wody
  • KREM MAŚLANY:
  • -2 masła-400 g. -2 szklanki cukru pudru
  • -parę kropli olejku cytrynowego
  • DEKORACJA:
  • -masa plastyczna gotowa albo samoróbka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto czekoladowe I- Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).
    ciasto czekoladowe II-wykonać jak poprzednie, ale rozlać odpowiednio do dwóch tortownic, 23 i 21 cm. Piec obie tortownicy razem, przez ok. 30 cm. Ale sprawdzić patyczkiem, czy środek, jest suchy.

  2. Ostudzone ciasta przekroić na pół.Spody włożyć z powrotem do tortownic.

  3. krem serowo-truskawkowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i mus truskawkowy i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Odpowiednio rozdzielić do trzech tortownic.
    Przykryć drugimi blatami i schłodzić w lodówce.

  4. Ciasto z największej tortownicy, ułożyć na paterze.

  5. krem serowo-śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Podzielić mniej więcej na pół.Jedną większą część wyłożyć, na środku tortu na paterze.Ale nie rozsmarowując do krawędzi.
    Przykryć ciastem ze średniej tortownicy.
    Wyłożyć resztę kremu, na środek.

  6. Ułożyć ostatnie najmniejsze ciasto.Schłodzić całość w lodówce.

  7. Nożem obciąć boki tortu, formując spódnicę. Wyciąć dziurę na lalkę.

  8. krem maślany-Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i paroma kroplami olejku.
    Posmarować cały tort i schłodzić.

  9. dekoracje-Dekoracje zrobić z masy plastycznej.Powinno się zrobić szybciej i przechować w lodówce.

  10. Lalę, zafoliować do pasa i włożyć w środek tortu.
    Pokryć odpowiednio masą plastyczną i przykleić dekoracje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 04 lipca Wspaniale wyglądają Twoje torty Tereniu. Kiedy ja Ci dorównam? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 czerwca Tereniu jestem zauroczona Twoimi tortami i pomysłami na ich wykonanie..po prostu tworzysz cuda:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 czerwca Ale to piekne i pracochlonne! jestes teraz mistrzynia w tortach i dekoracji na smakerze1 Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 27 czerwca Piękny, robiłam podobny dla mojej córci kilka lat temu ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń