Do góry

Desery Przepis na:

Tort latte macchiato z jogurtem

Tort latte macchiato z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2856

Dodano:

Odsłon: 346

Tort z pysznym kremem.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -9 jajek -1 czubata szklanka cukru -1 szklanka mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżki octu
  • -4 łyżki oleju -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM JOGURTOWY:
  • -750 g jogurtu greckiego; -90 g cukru pudru;
  • -5 łyżeczek żelatyny; -1/2 szklanki gorącej wody
  • -200 ml śmietany 30% -1 śmietan-fix
  • KREM KAWOWY:-450 g jogurtu greckiego
  • -80 g cukru pudru; -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -4 łyżeczki żelatyny; -1/3 szklanki gorącej wody
  • POLEWA CHAŁWOWA:
  • -200 g chałwy kakaowo-waniliowej
  • -2 czubate łyżki cukru -100 g masła -4 łyżki mleka
  • ROZETKI:-1 masło 200 g.
  • -0,5 szklanki cukru pudru -1 biała czekolada
  • - 1 łyżeczka kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.,z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*. Po przestygnięciu, kroimy na 3 placki.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem, ubitą śmietanką.
    Dolewać żelatynę i zmiksować.
    Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na krążek biszkoptowy, przykryć następnym.Na niego wyłożyć resztę kremu i schłodzić w lodówce.
    (zdjęcia brak, bo 5 lat temu nie robiłam z etapów)

  3. krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem suchą kawą (przesianą).
    Jogurt zmiksować z cukrem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na białą masę i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.

  4. obłozenie:Masło, mleko, cukier oraz pokruszoną chałwę rozpuścić na parze na jednolitą masę, mieszając. Posmarować cały tort.

    Startym wafelkiem obsypać, boki tortu.

  5. Czekoladę rozpuścić na parze.Masło utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą Masę podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Zrobić rozetki, na przemian.Tort przechowywać w lodówce, kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń