Do góry

Desery Przepis na:

Tort lodowy "Czarny Las"

Tort lodowy Czarny Las

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 4775

Lodowa wersja popularnego tortu. Domowe lody śmietankowe, ciemny biszkopt, wiśnie i czekolada tworzą pyszne i bardzo efektowne połączenie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Cukier - 6 łyżek
  • Mąka pszenna tortowa - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
  • Kakao - 1,5 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa lodowa:
  • Śmietana 30 % - 500 ml
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • Dżem wiśniowy - 1/2 słoika
  • Gorzka czekolada - ok. 40 g - do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.
    Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.

  2. Masa lodowa:
    Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek.
    Ubić białka z ½ szklanki cukru na sztywną pianę.

  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno.

  4. W trzeciej misce utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem.

  5. Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.

  6. Tort:
    Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać.

  8. Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią spożywczą. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.

  9. Tort najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń