Do góry

Desery Przepis na:

Tort Majki

Tort Majki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 340

Pyszny tort orzechowo-kakaowy,na małe,większe i te szczególne okazje okazje:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe: do szklanki wsypać mąkę ziemniaczaną,kakao i proszek do pieczenia, a następnie dosypać mąkę krupczatkę do pełna.W drugiej szklance wymieszać olej ze sokiem cytrynowym.
    Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Gdy piana jest sztywna, dodawać porcjami cukier,nie przerywając,ubijać ok 5minut,do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać do połączenia składników
    Zmniejszyć obroty miksera do minimum i cienkim strumieniem wlewać olej ze sokiem, na końcu dodawać mąkę z kakao i miksować tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170*C/bez termoobiegu/
    Ciasto orzechowe: orzechy zmielić w maszynce,część można posiekać. Wymieszać orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać cukier, ubijając ok 5minut i dodawać po 1 żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać orzechy, wymieszać, rozlać do dwóch tortownic. Piec ok 35 minut,w temperaturze ok 170*C


  2. Masa czekoladowa: zagotować 1 szkl mleka z 1 szkl cukru. W pozostałym mleku rozmieszać budyń czekoladowy i kakao. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek i stale mieszając ugotować budyń. Garnek z gorącym budyniem nakryć folią, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na "puch", porcjami dodawać zimny budyń,
    na końcu- wg uznania- dodać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę.
    Czekoladę deserową zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z masą.

    Masa kawowa: zagotować 1 szkl mleka z 1 szkl cukru. W pozostałym mleku rozmieszać budyń śmietankowy i kawę rozpuszczalną. Na gotujące mleko wlać proszek z kawą i ugotować budyń.Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, porcjami dodawać wystudzony budyń kawowy, ucierać mikserem na najwyższych obrotach . Na koniec dodać alkohol.

  3. 1 blat ciasta orzechowego posmarować bardzo cienko powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć 2/3 masy czekoladowej, równo rozsmarować. Na masę ułożyć ciasto kakaowe. Ciasto kakaowe posmarować 2/3 masy kawowej i przykryć 2-blatem ciasta orzechowego. Lekko docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować masą czekoladową. Pozostałą masę kawową przełożyć do szprycy cukierniczej i dowolnie udekorować tort masą, wiśniami ze syropu i startą czekoladą.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń