Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowo-kawowy

Tort makowo-kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 784

Dodano:

Odsłon: 23263

Pyszny, słodki, delikatnie rozpływający się w ustach, aromatycznie kawowy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak zalać wrzącą wodą. Następnego dnia gotować go w tej samej wodzie przez 30 min. Osączyć i osuszyć na ściereczce.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką, makiem i proszkiem do pieczenia. połączyć z pianą z białek, wymieszać. (ja zmiksowałam bo się robiły grudki). Tortownice o średnicy 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią cisto. Piec 50 min w 180st.C. ( ja piekłam 60 min ale w 170stC.) do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu, ostudzić ciasto i przekroić na 3 krążki.

  3. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, kawą cappucino (proszkiem) i stopniowo dodawać budyń, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego kremu.

  4. Krążki ciasta nasączyć naparem kawy i przełożyć masą. Wierzch tortu i boki posmarować również cienką warstwą masy. Dowolnie udekorować.

  5. Dekoracja z czekolady: rozpuścić dwie tabliczki białej czekolady, ostudzić troszkę. Szklaną deskę do krojenia (lub kafelek itp) wsadzić do zamrażarki. Po schłodzeniu wyjąć wylać na deskę 2 łyżki czekolady, rozsmarować nożem, po 1 sekundzie ''ściągnąć'' płat czekolady z deski nożem i przykleić do tortu. Oblepić tort dookoła, zaginając na brzegach a na wierzchu zrobić z płatów czekolady fale. Polecam użyć nawet 3 tabliczek czekolady- mnie z 2ch ledwo starczyło, przy końcu musiałam już kombinować jak środek udekorować. Zetrzeć na środek kosteczkę ciemnej czekolady, ewent posypać łyżeczką proszku-cappucino.

  6. PS. Mak się bardzo ciężko suszy, więc polecam go zacząć suszyć nawet z 2 dni wcześniej. Ewentualnie wyczytałam, że niekonieczne jest gotowanie, można dodać taki od razu z woreczka.

  7. przepis z któregoś numeru Tiny lub Naj, pomysł na dekorację z czekolady z programu Pani Bożeny Sikoń z kanału Kuchnia.tv SMACZNEGO ! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 05 lutego 2011 tak jak napisałam dodałam czubatą szklankę cukru... Nie do końca juz pamiętam jaka wyszła konsystencja ciasta tak dokładnie, ale wiem że faktycznie byłam lekko spanikowana bo mi się straszne grudki porobiły ale po użyciu miksera i dodaniu piany z białek było już ok. A po upieczeniu do ciasta żadnych zastrzeżeń nie miałam. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

julka30 04 lutego 2011 a czy do ciasta na pewno dodajesz czubatej szklanki cukru? moze chodzi o lyzke? bo ciasto wychodzi bardzo 'glinowate'

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 grudnia 2010 Gratulacje - piękna dekoracja i piękne wnętrze :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń