Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowo-serowy

Tort makowo-serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Tort makowo-serowy"

Składniki

  • Po 30 dag maku i cukru
  • 8 jajek
  • mleko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • herbatniki
  • 1 łyżeczka prosz. do piecz
  • aromat migdałowy
  • po 5 dag cze kolady i migdałów
  • 1/2 cytryny
  • 35 dag ma scarpone
  • 250 ml kremówki
  • pomarańcze
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak wypłucz starannie na sicie, przełóż do miski, a następnie zalej gorącym mlekiem (ok. pół litra). Pozostaw do przestudzenia. Ponownie przełóż na sitko i dokładnie osącz. Zimny mak zmiel dwukrotnie za pomocą malaksera lub maszynki do mięsa z gęstym sitkiem.

  2. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru na puszystą masę. Dalej ucierając, wlej sok z połowy cytryny i kilka kropli aromatu migdałowego. Stopniowo dodawaj zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z 4 łyżkami pokruszonych herbatników i proszkiem do pieczenia, posiekane migdały oraz startą czekoladę. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka.

  3. Ciasto przełóż do prostokątnej blachy. Piecz 45 min w 170 st. Wystudź w formie, przekrój na 2 blaty. Schłodzoną kremówkę ubij z resztą cukru, połącz z mascarpone. Dodaj kilka kropli aromatu. Kremem przełóż i udekoruj blaty makowe. Tort obłóż plasterkami owoców.

  4. 12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 490 kcal, cena 2,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń