Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy

Tort makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 16

Smaczny pomysł na "Tort makowy"

Składniki

  • Na biszkopt: 6 jajek
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 15 dag maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 10 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc. Do dekoracji: 25 dag śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 śmietanowy fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz makiem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj połowę cukru, utrzyj. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ucierania, dodaj pozostały cukier i miksuj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka z cukrem, wymieszaj. Na koniec stopniowo wsyp suche , za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 40-50 min w temp. 160° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

  2. Śmietankę podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy wystygnie, odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubij krótko mikserem, aż do otrzymania gęstego kremu.

  3. Pierwszy blat posmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i posmaruj kolejną 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Śmietankę ubij na sztywno ze śmietanowym fixem oraz cukrem pudrem i udekoruj tort.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń