Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy

Tort makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 2237

Zawsze się udaje.

Składniki

  • Mak niebieski, 20dag
  • tarta bułka do ciasta i do wysypania blachy, 10 dag
  • olejek migdałowy, 0,5 opakowania
  • Miód, 1 łyżka
  • Jaja, 6 szt
  • cukier, 25dag
  • orzechy mielone lub drobno posiekane, 5-10dag
  • proszek do pieczenia szczypta(niekoniecznie)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak opłukać i gotować w wodzie ok.30 min wystudzony zemleć.

  2. Jaja ubić z cukrem(jak do biszkoptu)dodać pozostałe składniki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy, piec ok 45-50 min w temp. 180*.

  3. Przełożyć masą kawową z odrobiną alkoholu.Pod krem można położyć warstwę winnego dżemu (mirabelki, morele)

  4. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń