Desery Przepis na:
Tort makowy

Składniki
- Mak niebieski, 20dag
- tarta bułka do ciasta i do wysypania blachy, 10 dag
- olejek migdałowy, 0,5 opakowania
- Miód, 1 łyżka
- Jaja, 6 szt
- cukier, 25dag
- orzechy mielone lub drobno posiekane, 5-10dag
- proszek do pieczenia szczypta(niekoniecznie)
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mak opłukać i gotować w wodzie ok.30 min wystudzony zemleć.
-
Jaja ubić z cukrem(jak do biszkoptu)dodać pozostałe składniki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy, piec ok 45-50 min w temp. 180*.
-
Przełożyć masą kawową z odrobiną alkoholu.Pod krem można położyć warstwę winnego dżemu (mirabelki, morele)
-
Smacznego
Komentarze do przepisu (0)