Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort makowy z cytrusami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1320
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1320
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Masło topię, studzę. Białka ubijam z cukrem pudrem. Dodaję żółtka. Ubijam dalej, aż masa będzie sztywna. Mąkę mieszam z proszkiem oraz makiem. Wsypuję do masy jajecznej. Wlewam masło i mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 35 minut w 180°C. Biszkopt studzę i rozcinam na 3 krążki.
Krem: z pomarańczy ścieram skórkę. Z mleka, budyniu i skórki pomarańczowej gotuję budyń. Kiedy wystygnie, ucieram go z margaryną. Krążki przekładam kremem, smaruję nim także wierzch i boki tortu oraz robię dekoracyjne rozetki. Tort dekoruję płatkami migdałowymi, cząstkami pomarańczy i grejpfruta.
12 porcji 45 min 35 min
<strong>Anna Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Naj