Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy z pomarańczą

Tort makowy z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 899

Dodano:

Odsłon: 2223

makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;)

Składniki

  • ciasto: 200g maku mielonego
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • skórka starta z pomarańczy
  • krem: 300ml śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy limonki
  • Polewa: 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto
    Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę.
    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty.

  2. Krem
    Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce.
    Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem.

  3. Dżem
    Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).

  4. Polewa
    Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

  5. Składanie tortu:
    Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady.
    Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń