Do góry

Desery Przepis na:

Tort malinowy

Tort malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2363

Dodano:

Odsłon: 1570

Delikatny biszkopt przełożony masą maślaną i konfiturą malinową. Boki posmarowane masą z dodatkiem puree z malin. Całość lekka i słodko-kwaśna.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 250g cukru
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa maślana: 400ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 350g masła
  • Dodatkowo: 250g konfitury malinowej
  • 250g świeżych malin
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko podgrzać razem z cukrem waniliowym i dodać do masy jajecznej. Makę i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczno-mleczną. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.

  3. 300ml mleka zagotować razem z solą i cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.

  4. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na jednolitą masę.

  5. Pierwszy placek położyć na paterze. Rozsmarować kilka łyżek masy maślanej. Na masie rozsmarować kilka łyżek konfitury. Przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć. Na trzecim placku rozsmarować masę tak, aby odrobina zachodziła na brzegi tortu.

  6. Maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na puree. Przetrzeć przez sito. Pozostałą masę podzielić na pół. Do każdej części dodać puree malinowe w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa różne odcienie różu. Jaśniejszą masą posmarować bok tortu, na samym dole rozsmarować ciemniejszą część. Z reszty masy wyciskać kleksy na wierzchu tortu. Udekorować malinami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń