Do góry

Desery Przepis na:

Tort malinowy

Tort malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 715

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • Śmietana :
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 250 g świeżych malin
  • świeża mięta do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia.
    Potem białka ubić z cukrem.
    Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
    Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
    Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
    Każdy z nich nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny.

  2. Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.

  3. Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem.
    Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki.
    Na sam koniec wykończyć malinami i miętą.
    Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 21 czerwca Dodatek mięty jest idealny na lato i upalne dni - dodaje świeżości:) A tort bardzo kuszący:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń