Do góry

Desery Przepis na:

Tort malinowy

Tort malinowy

Autor: groszkiewicz

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 57

Dodano: 16.05.2010

Odsłon: 6440

Całkiem prosty do zrobienia. Efektowny i pyszny!

Składniki

  • Jaja, 9
  • mąka Diamant, 1,5 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Śmietana kremówka, 1 l
  • masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker, 2 opakowania
  • żelki malinki, 1 opakowanie
  • szczypta soli
  • marmolada malinowa lub powidła śliwkowe
  • coś do nasączenia biszkptu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Dorzucać po jednym żółtka na zmianę z cukrem. Kiedy wszystko się ładnie połączy, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy 30 cm. Piec 50-60 min w temp. 160''''''''C. Zwykle podpiekam na początek sam dół, tak przez około 15 minut, później przestawiam na góra dół :) Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszą część nasączyć i rozsmarować marmoladę. Przykryć drugim krążkiem. Również nasączyć. Rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim krążkiem, który po nasączeniu także przykryć kremem. Udekorować. Masę śmietanową zrobić jak na opakowaniu. Wypróbowałam ją kilkakrotnie. Jest rewelacyjna! I smakuje wybornie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuza30 31 maja 2010 Juz powedrowalo do ulubionych,mam za 3 tyg podwojna impreze urodzinowa moich córek,wiec napewno cos wyklece:)chodz jestem beztalenicem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 maja 2010 ładny torcik a ta masa malinowa dr.Oetker jest pyszna też ją robię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń