Do góry

Desery Przepis na:

Tort Marchewkowy

Tort Marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 705

Dodano:

Odsłon: 2991

Jeden z niewielu tortów, który możecie przygotować naprawdę szybko, a efekt końcowy jest przepyszny! Pokrojone na blaty ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem i orzechami. W połączeniu z oryginalnym kremem, tworzy niepowtarzalny smak.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA MARCHEWKOWE CIASTO:
  • 160 g. marchewki (3-4 sztuki.)
  • 100 g. drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szk. mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia
  • 250 g. serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • DO OZDOBY:
  • cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO MARCHEWKOWE:

    Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Przesiewamy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
    W osobnym naczyniu ubijamy jaka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji (po około 3min.), wlewamy małym strumieniem olej (nie przerywajac pracy miksera).
    Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon i sół. Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
    Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się.

    Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.).
    Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne w środku, zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 – 10 min.

    Upieczone ciasto, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aż dobrze wystygnie.

  2. KREM:

    Wszystkie składniki kremu, dokładnie miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

  3. PRZEKŁADANIE:

    Marchewkowe ciasto kroimy na trzy równe blaty.
    Pierwszy blat układamy na paterze…

  4. …i smarujemy go kremem.
    Przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy kremem, a na krem kładziemy ostatni blat marchewkowego ciasta.
    Pozostałą ilość kremu, wykładamy na górę tortu, równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy.

  5. DEKOROWANIE:

    Układamy na torcie cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich.

  6. Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 października 2017 duuuuży kciuk od całej rodziny :) zaskoczenie totalne,same ochy i achy :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 września 2017 ciasto przekrojone jak brzytwą,super :) zauważyłam,że są nowe trendy tzn.nie smaruje się boku tortu :) upiekę na niedzielę wnukowi na urodziny-ciekawa jestem reakcji rodziny:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń