Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort maślankowy na chrupiącym spodzie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 414
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 723
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 414
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 723
Składniki
W rondelku rozpuść masło. Herbatniki pokrusz. Płatki kukurydziane i musli połącz z `wiórkami kokosa, okruszkami ciastek i 3 łyżkami cukru. Dodaj masło i wymieszaj. Odłóż 4 łyżki masy. Rozsmaruj ją na kawałku pergaminu, rozwałkuj wałkiem na placek o grubości ok. 7 mm. Włóż do lodówki. Resztą masy wylep spód tortownicy posmarowanej olejem, dociskając. Schłódź.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Mleko połącz w garnku z maślanką, sokiem z brzoskwiń i 50 g cukru. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. W gorącym płynie rozpuść 4/5 spęczniałej żelatyny. Masę odstaw na 30 minut do lodówki.
Dwie brzoskwinie umyj, rozetnij. Miąższ potnij na kawałeczki. Wymieszaj je z łyżką cukru i zmiksuj. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu i wymieszaj z musem brzoskwiniowym. Odstaw na 10 minut.
Tężejącą masę maślankową połącz z jogurtem i wyłóż na spód formy. Wylej mus z brzoskwiń. Obie masy przemieszaj widelcem. Schładzaj 4 godziny.
Ostatnią brzoskwinię rozetnij, miąższ pokrój. Odłożony placek z masy ciasteczkowej połam na kawałeczki. Posyp nimi wierzch tortu. Przed podaniem ciasto udekoruj cząstkami brzoskwini. Czas przygotowania: 60 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 240 kcalŹródło: Na żywo